Translate

22-11-11

Mannen schuldig aan kreditcrisis

Volgens onderzoeker Sent zijn mannen schuldig aan onze kredietcrisis, en dat is een statement. Mannen zijn macho’s, nemen teveel risico’s en barsten van hebzucht. Wel, mijne heren van deze planeet, dat kunt u in uw zak steken.
In het kort komt het er op neer, dat u de oorzaak bent van al onze ellende. Want volgens onderzoeker Sent zijn mannen eerder de weg kwijt zijn als vrouwen, als het gaat om stress het inschatten van risico’s. Blijkbaar wordt er ook getwijfeld aan uw bestuurlijke kwaliteiten en zouden vrouwen beter functioneren. Bedrijven met meer vrouwen, zouden volgens onderzoeker Sent absoluut beter scoren. Blijkbaar zijn vrouwelijke invloeden nodig, om de schade enigszins te beperken.

Ik hoor de mannen onder u alweer roepen; daar heb je weer zo een onderzoek van een emancipatietruus, die twijfelt aan het functioneren van mannen.
Natuurlijk is een onderzoek, maar een onderzoek en de uitslag hiervan misschien wat twijfelachtig, maar u wordt wel geclassificeerd als schuldige in de situatie waarin we tenslotte met ze allen zijn belandt. Oorzaak en gevolg!

Vreemd genoeg doen mannen ook dingen, die vrouwen niet zouden doen. Denkt u maar eens aan een vrouwelijke Berlusconi. Zou zij, als ze bestond, Bongo-Bongo nachten houden met superboys? Zou een vrouwelijke Borghout na het laten verdwijnen van miljoenen gemeenschapsgeld gewoon aanblijven zonder enige schroom? Ongegeneerd op de televisie verschijnen en geen enkele spijt betuigen over het mismanagement? Ons nog willen laten geloven dat het iedereen zijn schuld was, behalve van …

Aan het begin van de crisis, toen de ene bank na de andere in een stortte, heb ik geen vrouwelijke bankiers gezien. Wel mannelijke, die er een potje van hebben gemaakt en waarbij geen woord van excuus over hun lippen kwam.

Met een uitspraak in dit onderzoek ben ik het eens; meer vrouwen op hogere posities. Dan wordt het beslist socialer, worden er minder risico’s genomen en zou de gemiddelde score beslist hoger liggen. Wel dames, er is werk aan de winkel, want er is meer als potten en pannen. Want slimme meiden zijn op de toekomst voorbereid!

© Maydana

3 opmerkingen:

 1. Onze samenleving is heel lang uit balans. We zijn te mannelijk om het zo maar te noemen. lk heb wel het gevoel dat het vrouwelijke terugkeert en dat geeft mij hoop.

  Mooie blog Maydana!

  Wim ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Maydana,

  De conclusie is terecht, daar het veelal mannen zijn die in de verantwoordelijke posities zitten en we ook in deze 21e eeuw nog steeds in een mannenmaatschappij leven, waarbij zowel de man als de vrouw aan emancipatie nog wel e.e.a. te winnen heeft. Toch is een nuancering wel op zijn plaats en schiet je er niet veel mee op om de crises in de maatschappij aan de man of de vrouw toe te schrijven. Er zijn namelijk, wereldwijd, meerdere crises: Behalve de economische, ook de politieke, de ecologische, de psychologische, sociale, relationele en spirituele crisis. En die betreffen zowel mannen als vrouwen en worden door beide veroorzaakt. De dieper liggende oorzaak van deze crises, en dus ook van de economische crisis, is de schijn van de mens en in het bijzonder de hebzucht van de mens. En ook de vrouw is niet vrij van schijn en van hebzucht. Verder is het makkelijker om aan te geven wat er verkeerd is dan te analyseren wat de oorzaken zijn en is het nog moeilijker om aan te geven hoe we op individueel, lokaal, nationaal en mondiaal niveau uit deze crises kunnen geraken. Ik heb daartoe een poging gedaan in mijn boek "De mens in de 21e eeuw", waarin ik de bewustwordingspsychologie introduceer. En met het MultiMens Model en een aantal andere tools die inzetbaar zijn hiervoor. Zie http://www.ikverbind.nl. De wereld veranderen begint immers bij onszelf. Als we vervolgens de handen ineen slaan dan kunnen we elkaar versterken en komen tot een humanere wereld. Dat is geen utopie, maar een uitdaging en een mensenplicht.
  Laten we dus ons met elkaar verbinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima blog, met een item dat al zo oud is als de weg naar Kralingen (dordtse uitspraak).
  Je zult van de meeste heren een weerwoord krijgen, met verwijzingen naar wat vrouwen allemaal wel niet hebben laten liggen en wat ze allemaal wel niet óók fout doen. Maar het blijft een gegeven: als de heren op de hoogst haalbare plaatsen blijven steken en er met hun old boys netwerk voor blijven zorgen dat er zo weinig mogelijk vrouwen tussen komen, zijn we telkens weer de klos. Of het nu gaat om financiële crisis, om politieke zaken, om oorlogjes voeren of dictatortje spelen! Een vrouwelijk paus (La Mama)zou de gelovigen op deze wereld al een boel rust brengen. En een vrouw die gaat over de lease auto's? De electrische auto's waren dan al allang ingeburgerd. Om een lang verhaal kort en humoristisch te houden, verwijs ik de heren maar naar een gedicht van Chawwa Wijnberg: http://gavimensch.blogspot.com/2010/08/als-mannen-konden-bloeden.html
  Wij zijn reeds verbonden;-))

  BeantwoordenVerwijderen