Translate

01-03-10

Nederland barst van de privéklinieken


Nederland barst van privé-klinieken. Mocht u toe zijn aan een verbouwing van uw lichaam, cosmetische correctie van hangende zaken, zijn er mogelijkheden genoeg. Maar, zijn deze klinieken wel allemaal veilig? Nee, dus! Dat bleek ook in de afgelopen jaren, nadat er veel geknoei en geblunder in de media uitgebreid werd vermeldt. Zelfs waren doden te betreuren,maar ook verkeerde prothesen geïmplementeerd. Achteraf bleek dat de uitvoerende chirurg geen plastische chirurg was, maar een ander specialisme had. Als patiënt ben je dus overgeleverd aan de deskundig/ondeskundigheid van de behandelde arts, met als resultaat, complete ellende. Beter gezegd, je ging de kliniek beter in dan dat je eruit kwam. Nu ben ik van nature nogal wantrouwig en besloot maar eens de proef op de som te nemen. Via Internet had ik verschillende privé-klinieken uitgezocht en nu moest ik mijn hersenen pijnigen welke ingreep ik wilde laten doen.

Ik verzon een kapotte meniscus. Maar dat was te eenvoudig. Ik wilde er nog een medische achtergrond aan vastplakken en vermeldde dat ik diabeet was met twee infarcten achter de rug. Door de door mij geselecteerde klinieken, dat waren er vijf, bleek na telefonisch contact, er maar een te zijn die mij zonder pardon afwees. Bij de anderen bleek mijn verzonnen medische achtergrond geen probleem te zijn. Mevrouw, we zijn een privé-kliniek, waar alleen gezonde mensen een ingreep kunnen ondergaan. We hebben geen Internist en geen Cardioloog. 's Morgens in alle vroegte belde de Anesthesist, die mij duidelijk maakte dat een kleine ingreep als een meniscus niet door hun zou worden uitgevoerd, gezien mijn achtergrond. Dat moet u in een ziekenhuis laten doen, waren zijn laatste worden. Zelfs mijn vader zou ik verwijzen naar een ziekenhuis met een dergelijke ziektegeschiedenis. Het was een lang en enerverend gesprek en ook op aandringen mijnerzijds, dat ik echt helemaal weer in orde was, bleef de afwijzing van kracht. Een ding werd mij duidelijk, na mijn onderzoek, dat er wel degelijk nog privé-klinieken zijn die hun werk serieus nemen en geen enkel risico nemen. Tot zover mijn onderzoek, met als resultaat dat er van de door mij uitgezochte vijf klinieken, er uiteindelijk maar één overbleef die verantwoordelijk omsprong met de toekomstige patiënt.

Dat er nu een verplichte vergunning moet komen voor privé-klinieken is een must. Want een patiënt moet erop kunnen vertrouwen dat de privé-kliniek waar hij een operatieve ingreep laat uitvoeren, veilig is. Een stuk overheid verantwoording om gerenommeerde klinieken een vergunning te verlenen, en beunhazen uit te sluiten, in het belang van de patiënt.

© Maydana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten