Translate

12-04-10

Bleekscheet of zonnebank

© foto Maydana

De zomer nadert en we willen een zomers kleurtje, maar worden weer overspoeld met wetenschappelijk onderzoek betreffende het gebruik van zonnebanken. Slecht voor uw huid, goed voor de specialist zijn portemonnee. Het aantal huidkankergevallen stijgt schrikbarend en uiteindelijk is het bewijs geleverd dat bruin kleuren onder UV-stralen een ongezonde bezigheid is. Want mooi bruin is niet lelijk!
We geven goudgeld uit aan allerlei crèmes, spuitbussen en andere onzin om maar een getinte kleur te krijgen. We verdoen onze kostbare tijd om onder de zonnebank te liggen, en bedenken ondertussen, dat een Italiaans kleurtje je eigenwaarde een schop omhoog geeft. Blijkbaar heeft ons blanke ras de neiging zich te willen spiegelen aan anderen die door Moeder Natuur zijn gezegend met een bruine tot zwarte teint.
Maar ondanks ons onnatuurlijk kleurtje, blijven wij mensen discrimineren die een tintje donkerder zijn als wij.
In vroegere tijden waren we trots op onze blanke bleke huid, die we zorgvuldig koesterden en elke zonnestraal vermeden. Maar zoals met alles, tijden veranderen, en we stelden ons grootste orgaan bloot aan de zon. Het is bijna een wedstrijdelement om zo bruin mogelijk vanuit een zonnig land terug te komen, of elke minuut dat de zon ons polderland bezoekt, te gebruiken om bruin te worden. Toen kwamen de beruchte zonnebanken, waar we in trieste en sombere dagen ons lichaam een bruin tintje geven. Een hype was ontstaan, hoe bruiner hoe mooier.
Vrouwen willen het hele jaar door zo bruin zien als chocolade, met als gevolg dat menigeen er na verloop van tijd er uit ziet een gerimpeld appeltje. Niet alleen de zonnebank terroriseert ons grootste orgaan, ook de gouden bal heeft behoorlijke invloed, ná zich te lang bloot te stellen aan haar stralen.

Tenslotte kan men tot de conclusie gekomen dat het gebruik van een zonnebank grote schade kan aanbrengen aan onze huid. Dat het zonnen per definitie een slechte zaak is, ook onder omstandigheden als vakantie, waar men wekenlang dagelijks van ’s morgens tot laat in de middag in de zon blijft, moge duidelijk zijn. Elke mediterraan verklaart ons noordeling voor gek. Zij verdwijnen rond een uur of twaalf in de schaduw en houden hun welbekende siësta, om tegen vier uur weer te voorschijn te komen om verdere werkzaamheden te verrichten. Zij die met temperaturen moeten leven rond de dertig graden of meer, weten welke slechte invloed de zon op hun huid en gezondheid heeft. Huidkanker is een van de grootste boosdoeners en blijkbaar willen wij bleekscheten dit niet onder ogen zien.
Wees zorgzaam voor uw grootste orgaan en vermijdt zoveel mogelijk de zon en verban uw zonnebank.
Laat de zomer maar komen, geniet de warmte onder de parasol en vergeet uw luxe zonnebril niet.


© Maydana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten