Translate

12-05-10

De pil van Drion

Driekwart van de Nederlandse bevolking is voor gecontroleerde verstrekking van een zogenaamde euthanasiepil. Met deze pil - ook wel bekend als de pil van Drion - zouden ouderen een eind aan hun leven kunnen maken als ze vinden dat het wel genoeg is geweest. Euthanasie is ondanks de wetswijziging strafbaar aan mensen die niet ongeneeslijk ziek zijn. Toch schijnt eenzaamheid, lichamelijke gebreken en het besef het leven geleefd te hebben vaak en redenen voor ouderen te zijn om een eind aan hun leven te willen maken. De Nederlandse euthanasiewetgeving verbiedt tot nu toe hulp bij zelfdoding, ook mensen die hun leven als afgerond beschouwen, hebben geen recht op euthanasie.


Als recent voorbeeld is de hulp aan een hoogbejaarde vrouw in het verzorgingshuis Eugeria te Almelo, waarbij de kinderen de wens van de oude dame hebben vervuld. Justitie vervolgt onder meer de kinderen omdat zij hun moeder, hebben geholpen bij het sterven.

Onderzoek wijst uit dat 45% van de bevolking vindt dat zelfdodinghulp aan ouderen die niet ernstig ziek zijn maar wel levensmoe, niet langer strafbaar moet zijn. Overigens blijkt ook dat er veel passieve euthanasie plaatsvindt, evenals palliatieve sedatie.( het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van de patiënt met de dood als gevolg). Maar het huidige kabinet is tegen verruiming van de euthanasiewet.

Wist u dat de firma Bayer de 'pil van Drion ' nu ook in een aardbeiensmaakje maakt? Ondanks het verdwijnen van het taboe over zelfdoding is het voor de farmaceuticafabrikant nodig dat de markt voor suicidiva een nieuwe impuls krijgt Uit marktonderzoek blijkt dat het aantal aankopen van de 'oude kilpil' tegenvalt. De doelgroep schijnt te slinken. Met de pil van Drion in een aantal frisse smaken denkt Bayer vooral de jonge doelgroep beter te kunnen bereiken. Onlangs kwam Bayer in het nieuws toen het bedrijf een zoet alcoholhoudend zelfmoorddrankje uitbracht. Dit leidde tot veel protesten, daar het zoete doodsdrankje vooral bij minderjarigen insloeg, terwijl alcohol toch al zo een groot probleem vormt bij jongeren. De pil van Drion in verschillende smaken komt op de markt onder de naam Werthers Letzte en voor diabetici Shortlife. In Zuidoost Azië zal het bedrijf Harikiribo de pil in het winkelschap zetten. Slaan de nieuwe producten aan, dan zal Bayer ook een magere linksdraaiende dieetyoghurt in handige afbreekbare meeneemverpakking voor de suïcidale consument introduceren. (©PerikIndustries INC) Natuurlijk is dit een broodje aapverhaal.

Vorig jaar pleegden in ons land 1.524 mensen zelfmoord. In het verkeer kwamen in 2006, 811 mensen om. Het aantal zelfdodingen is bijna twee maal zo hoog. Met een betere preventie en meer gerichte zorg zijn er beslist levens te redden.

Euthanasie en zelfdoding liggen niet ver uit elkaar. Maar ouderen boven de 60 jaar zijn nog steeds het meest suïcidaal. De groep heeft vaker te maken met tegenslag in het leven, eenzaamheid en financiële problemen. Veel hoogbejaarden die niet ernstig ziek zijn, maar gewoon te moe om nog te willen leven zouden in staat moeten worden gesteld, gecontroleerd afscheid te mogen nemen, zeker ongeneeslijk zieken waar elke dag een kwelling is en niets meer met kwaliteit van leven te maken heeft. Laat ons kabinet in overweging nemen dat een verruiming van de euthanasiewet van groot belang is. De tragiek van de suïcidaliteit is de tragiek van het leven.

©Maydana

2 opmerkingen:

  1. Mooi omschreven en ben het zonder enig tegenargument eens met het feit dat we deze keuze zelf moeten kunnen maken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het zo met je eens! Zelf de keuze kunnen maken op een humane wijze is zoveel beter dan de keus die de overheid nu geeft, namelijk de toevlucht tot soms wrede zelfmoord.

    En als ik oud en versleten ben, hoop ik dat ze een pilletje hebben dat ik met de smaak van Ouzo in de eeuwige jachtvelden terecht kom! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen