Translate

20-05-10

Zijn we echt zo asociaal?

Volgens SIRE  zijn we behoorlijk asociaal. Blijkbaar zijn we ons daarvan niet bewust, maar dat betwijfel ik ten zeerste. SIRE vindt dat 95% van onze landgenoten asociaal gedrag vertonen.
We smakken, boeren en laten winden in het openbaar. We vertonen een agressief verkeersgedrag. Pikken gauw een parkeerplaats in en laten degene die rustig staat te wachten in verbijstering achter. Als weg(mis)bruiker slaan we helemaal de plank mis, onze rijstijl wordt met de dag agressiever.
Het woord anticiperen kennen we allang niet meer, en toepassen is geheel uit de mode.

Dan hebben nog ons vertrouwde mobiel, dat te pas en te onpas wordt gebruikt en uitermate storend kan zijn. Overal wordt gebeld en ongewild wordt je luistervink van allerlei onzinnige gesprekken, totaal overbodig. Erger nog, de gebelde vind het nodig met een volume te antwoorden, dat een vroegere stadsomroeper er nog wat van kon leren. Het grootste gedeelde van de bevolking loopt, fiets of rijdt auto met een mobiel in de hand. Blijkbaar zijn we allemaal reuze populair en dient de omgeving hiervan getuige te zijn.

Ons gedrag aan de kassa in de supermarkt laat ook te wensen over en we worden mopperkonten als we te lang moeten wachten. We rijden bewust of onbewust met ons winkelkarretje tegen de hielen aan van onze medemens, en een excuus hoeft u niet te verwachten.
We laten onze hond uit en zijn achterblijfselen laten we rustig liggen voor de ingang van onze buurman.

We zitten te zeuren over een paar takken van de buren die in onze tuin hangen en schakelen de Rijdende Rechter in om dit akkefietje op te lossen. Want communiceren met onze medemens is niet meer aan de orde. De Rijdende rechter heeft het berendruk door allerlei kleine, nietszeggende zaken, die makkelijk opgelost zouden kunnen worden, als men het woord communicatie niet had verbannen.

We schrijven ons helemaal gek op allerlei forums om onze frustraties te uiten. We beledigen anderen en hebben geen enkel respect meer voor iemands mening. Internet is hierbij het ideale medium om je grieven en beledigingen ten aanzien van anderen te verwoorden.

Zijn we een grote Tokkie-familie geworden en respectloos ten aanzien van onze medemens?

SIRE zal er nog een klus aan hebben, maar geloof me, niet iedereen is toch asociaal!


© Maydana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten