Translate

16-05-10

Oververmoeide arts-assistent

Minister Klink is bepaald niet één van mijn favorieten, maar in de kwestie teveel verdienende medische specialisten, kan hij op mijn steun rekenen. Deze groep verdiend tegen de klippen op. Nou ja, verdienen is een groot woord, ze graaien het bij elkaar. Inkomsten die variëren tussen euro 500.000 en een miljoen, schijnen normaal te zijn. Is dit niet ver boven de Balkenende norm?
Wat nog veel schrijnender is, dat de in opleiding zijnde artsenassistenten, die te veel uren draaien, terwijl de heren specialisten thuis zitten of op de golfbaan hun vertier zoeken. Wel bereikbaar, maar niet aanwezig! Daarom lopen de diensten door de artsenassistenten op tot 80 uur per week, met als gevolg, oververmoeidheid. Dat er bij het stellen van een juiste diagnose soms tragische vergissingen worden gemaakt, zal iedereen duidelijk zijn. Gelooft u mij, ik spreek uit ervaring. De heren specialisten zijn meer afwezig, dan aanwezig. Het zijn artsen in opleiding en men mag toch verwachten dat een doorgewinterde specialist de zaak in de gaten houdt en de arts-assistent back-up geeft, want dat is toch de bedoeling van de opleiding. Bovendien ontvangen deze assistenten een minimaal salaris, in geen enkele verhouding tot het werk en de verantwoording die zij dienen en moeten nemen. De tijd dat men een arts klakkeloos geloofde, heeft zijn beste tijd gehad. Nederlanders worden steeds slimmer en bovendien dient men ongeveer een studie medicijnen achter de rug te hebben om vooral goed op zich zelf te kunnen passen, mocht men onverhoopt in de handen vallen van onze medici.

Het woord arts-assistent zegt het al; assistent, dus assisteren, onder leiding een doorgewinterde medicus, die met argusogen let op de verrichtingen en diagnoses. Uiteindelijk hebben we te maken met mensen, hun leed en pijn, die verwachten dat men met uiterste precisie werkt en diagnosteert. Dat specialisten mogen best het nodige verdienen, maar als patiënt mag men verlangen dat deze specialisten dan ook aanwezig zijn en niet de boel de boel laten en arts-assistenten laten opdraaien met werktijden van 80 tot 90 uur per week.

Het ergste is nog dat de arts-assistenten zich nauwelijks durven te verweren tegen een dergelijke slavendrijverij. Bang voor hun baantje, bang voor de specialist. Het begint al bij de huisarts, de assistente bepaald of u een afspraak met de arts kunt maken, of dat een simpele Paracetamol voldoende is. Bovendien prefereert een arts tegenwoordig een soort van kantoorbaan, dus bijna nooit aanwezig.

Beseft u wel, dat de waanzinnig hoge beloningen voor afwezigheid door u worden betaald via de steeds maar stijgende kosten van de zorgverzekering. Klink mag in deze van mij het mes erin zetten, en betalingen navenant prestatie zeker een optie is. Maar ook de aanwezigheid van een specialist dient beter te worden geregeld en moet ook worden meegnomen in het pakket maatregelen.

Kijk naar de ons omringende landen, zoals Duitsland en België, waar arts-assistenten daadwerkelijk assisteren en hun kunde verbeteren door dagelijks te worden begeleid door de specialist in kwestie. Deze draait net zoveel uren. Klink dient in te grijpen en dit soort van ontoelaatbare hoge vergoedingen voor het niet aanwezig zijn, te stoppen.

Als ik kijk naar het gepruts en de talloze valse beloften in de afgelopen jaren, om nog maar te zwijgen over de jarenlange geldverspilling aan bodemloze putten zoals integratie (lees: segregatie), dat als smeerolie dient voor allerhande subsidiepotten. Wellicht kan Klink zich eveneens nuttig maken, door eens te beginnen met het aanpakken van topsalarissen in de Tweede Kamer en de absurd hoge inkomens van plaatjesdraaiers en zij die achter een balletje aanhollen. Geheid dat dit ten goede komt aan de algemene volksgezondheid; míjn bloeddruk zal dan in ieder geval al een stukje lager worden.

© Maydana

2 opmerkingen: