Translate

21-05-10

Spreken in geheimtaal

Nederlanders hebben een voorliefde voor afkortingen. We leven elke dag met OZB, NS, Nibud, HAVO, VWO, KLM, BN’er en nog veel meer. De Nederlandse taal is rijk aan afkortingen, veel meer dan welke taal dan ook.
Bovendien is Nederlands geen gemakkelijke taal om te leren. Voor degene die het proberen, wordt het nog eens extra moeilijk gemaakt door het veelvuldige gebruik van afkortingen en samengestelde woorden.

Een nieuw naslag werk is “Dictionary of Dutchness”, een handboek voor het Nederlands én Nederland, geschreven door twee Engelse journalisten, die al vele jaren wonen en werken in Nederland.

Soms zijn het raadselachtige afkortingen, zoals VVE ( Vereniging van eigenaren), REA ( Raad voor Economische Aangelegenheden ), WABO (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Wat betekent de naam BOB? Bent u recent nog bij de HEMA geweest? Is er inderdaad een gebrek aan VOC-mentaliteit? Wat betekenen de woorden vlakkevloertheater, sta-op-stoel, pietjepreciezerig, vloekmonitor, natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeelden.

Brieven die bij ons Nederlanders in de bus vallen staan bol van afkortingen. En niemand vraagt zich af waar ze vandaan komen. De gemeente heft OZB, je werkgever zet je ATV op een rij, OM is ingeburgerd, evenals M.E en T.B.S.
Dit alles heeft te maken met ons-spreekt-ons. Het is een code en als je die breekt
hoor je erbij. In de Dictionary zijn veel van die begrippen voorzien van uitleg. Een taal leren is één ding, de taal begrijpen wordt al lastiger.

Voor ons Nederlanders kan dit boek ook handig zijn, om uitleg te geven aan al onze afkortingen. Woorden als hangjongeren, Zalmnorm, Vogelaarwijk, hangouderen en nog veel meer geven aan, het gemak waarmee we de woorden achter elkaar zetten en waarbij dan nieuwe begrippen ontstaan.

Laten we ook de Sms-taal die jongeren hanteren vooral niet vergeten. Ook hier begrijpt de oudere generatie niets van. Een gegeven wat ook van afkortingen aan elkaar hangt en uitleg behoeft, voor niet kenners van deze geheime taal.

Is het gemakzucht van ons aan anderen niet te willen uitleggen waarover het gaat?

© Maydana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten