Translate

07-06-10

Assistent huisarts niet capabel voor diagnose

Eindelijk wordt er eens iets aan gedaan! Huisarts assistenten worden aangepakt wegens het niet capabel zijn voor het inschatten van problemen waar een patiënt over belt. De ergernis van patiënten loopt hoog op, als men consequent te horen krijgt, belt u morgen maar of neemt u 3 paracetamol. Het wondermiddel bij uitstek. Afspraak maken is een hels karwei, want telefonisch is het nauwelijks mogelijk om een afspraak af te dwingen. De telefoon is voortdurend bezet en het kost je op zijn minst een halve vrije dag met als resultaat zero.
Als men eindelijk contact heeft staat een stem in je oren te toeteren, dat de huisarts niet aanwezig is en men het de volgende dag opnieuw kan proberen. Het is een van de grootse ergernissen op de lijst.
Huisartsen worden afgeschermd en je hebt het maar te doen met de ‘diagnose ‘ van de assistente. Ook de intelligente vraag; ‘Wat denkt u wat u hebt ‘ is een bron van ergernis. Tenslotte bel je niet voor een afspraak als je zelf zou weten wat je mankeert. Overbodige vraag, die kant nog wal raakt. Bovendien hebben deze dames zich een hiërarchie aangemeten, waar het onmogelijk is voor een normaal mens door te dringen, over de ernst van je telefoontje en de noodzakelijkheid om een afspraak te willen maken de arts. Telkens loop je tegen een soort van ‘Berlijnse betonmuur ‘aan. Bovendien verdenk ik de dames ervan dat zij de telefoon naast de haak leggen. Neem je de moeite om naar de praktijk te rijden en face tot face een afspraak te forceren, kun je rekenen op een niet misverstaan verwijt. Dat zijn de praktijken van huisartsen anno 2008.

Dat er soms “ misbruik” wordt gemaakt van een consult, zal altijd blijven, maar in 98% van de gevallen zullen patiënten niet zomaar bellen. De huisartsen assistente kan ondanks haar gedegen opleiding nooit een ‘echte huisarts ‘vervangen. Zij heeft de taak van administratie te voeren en de telefoon te beantwoorden, de agenda bijhouden en misschien herhaalrecepten uit te printen. Kleine taken als bloeddrukmeting, oren uitspuiten, verband verwisselen, bloed prikken enz. behoren tot haar pakket. Niet meer en niet minder! Een diagnose verwacht ik van een arts. Tijd voor een gedegen reorganisatie en het gevoel van weer een echte ‘ouderwetse ‘huisarts.

© Maydana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten