Translate

05-06-10

Kip, ik heb je!

Kip het meest veelzijdige stukje vlees; lang geleden de dagelijkse slagzin op Tv. De meest exquise gerechten kon je ermee bereiden. Nederland viel voor de geslachte kip en bovendien was het volgens wetenschappers en voedingsdeskundigen aanzienlijk gezonder dan vlees.

Massaal aan de kip. Maar bent u wel eens in een kippenslachterij geweest? Hebt u uw oog eens getuige laten worden van een kippenfokkerij? De meeste van u waarschijnlijk niet.
Denkt u niet dat deze column van een dierenactiviste is, want dat is deze schrijver beslist niet. Wel ben ik een voorstander dat dieren met fatsoen behandeld dienen te worden.

Lang geleden heb ik eens een reportage gemaakt in een kippenslachterij, maar ook in een slachthuis. Ik zal u de details besparen, want na het zien van zoveel ellende zou je spontaan vegetariër worden.
Uiteraard heb ik destijds kip en vlees geen onderdeel meer laten uitmaken van mijn maaltijd, maar ná een tijdje verlang je weer naar een stukje vlees, en ik vooral kip.

Bovendien ben ik als Bourgondiër uitermate verwend wat kip betreft. In mijn land van herkomst hebben kippen de volledige vrijheid, genieten elke dag van goed voer en groeien op tot een dier waar vlees nog naar vlees smaakt. Want een echte Franse scharrelkip is niet te versmaden, met een goddelijke smaak. Denkt u maar een aan de beroemde Coq au Vin.

Met enig geluk kunt u tegenwoordig in de supermarkt Franse geïmporteerde scharrelkippen kopen, waar natuurlijk wel een prijskaartje aanhangt. Iets duurder, maar wel veel smakelijker dan de dor geworden fokkip, van Nederlandse grond. Gekrompen en vel over been!

Nu hebben de topmanagers, afdeling vlees en kip, van onze supermarkten hier iets op gevonden en passen een soort van botoxbehandeling toe, door het inspuiten met water.
Ze worden letterlijk opgepompt, zodat u als consument bij het kopen van kip, het gevoel heeft van lekkere malse kippenpoten en andere onderdelen.
Smakeloos, bovendien eet en betaald u voor ingespoten water, niet voor smaak.

En zo, worden wij bedonderd door de supermarkten, die nog steeds promoten dat kip een veelzijdig stukje vlees is. Misschien is dit soort van gedrag economisch verantwoord, maar als consument ben je het haasje, pardon, kip zonder kop.

© maydana

1 opmerking:

  1. kom maar eens een keertje bij ons een echte kip eten! Beetje taaier dan de botox-kip, maar qua smaak niet te evenaren ;-))

    BeantwoordenVerwijderen