Translate

03-05-2010

Van een stijfkop en een zot, vult de mediator zijn pot!



Als u ooit met iemand in conflict komt, ga dan NOOIT naar een mediator. Stel alles in het werk om er samen zelf uit te komen. Dat mag dan misschien best wel eens wat kosten, maar die kosten hebt u in uw hand. Mediators zijn zelden gedragsdeskundigen en blijken dan ook niet in staat te zijn om succesvol te kunnen bemiddelen in conflicten. Wel dat ze tot genoegen van hun eigen portemonnee een mediation-traject vaak eindeloos lang rekken. Problemen worden dus niet opgelost en des te pijnlijker naar mate het langer duurt. Een mediation-proces staat vaak juist een snelle en redelijke oplossing in de weg. Als een Rechter u mediation oplegt, weiger dat dan daarom samen botweg.

Mediation is duur. Mediation kan in het beste geval hooguit een papieren overeenkomst opleveren, maar waar geen enkele sanctie op staat als één van de partijen zich er niet aan houdt en vaak plaatsen Rechters en Arbo-dokters een mediation-opdracht bij een goede kennis, collega of oud collega. Daarom zijn mediators dan ook nooit onpartijdig en onafhankelijk. Een mediator die 10x per jaar van een Rechtbank een opdracht krijgt heeft daar een dik jaarinkomen aan, dus gaan die nooit tegen hun broodheren in. Mediators, Rechters en Advocaten wisselen nogal eens van tenue. Wie vandaag een opdrachtgevende Rechter is, is morgen elders Mediator, of geeft er duur betaalde lezingen aan, of is overmorgen weer Advocaat en zo spelen ze elkaar dagelijks de bal toe.

Als u, in geval van een door een Rechter opgelegde mediation, meent er toch niet onderuit te kunnen, laat uw advocaat dan tijdig aan de rechtbank vragen of u zelf een mediator mag kiezen en dat er vastgelegd wordt dat de mediation niet langer dan -een mede door u bepaalde tijd- mag gaan duren. Het Nederlands Mediation Instituut (NMI) doet niets anders met klachten tegen mediators dan eindeloos veel papieren procedures rond te pompen, maar lost nooit iets op. Het NMI is een belangenvereniging van meesters in de rechten-mediators onderling, dus u trekt altijd aan het kortste eind. Nadat er veel klachten over mediators binnenkwamen onstond de behoefte om hun namen publiekelijk op een zwarte lijst lijst te plaatsen.

Van een stijfkop en een zot, vult de mediator zijn pot!

© Maydana

3 opmerkingen:

  1. He he eindelijk eens een flink (terecht) gezouten stuk over mediators.... *toppie*

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou daar ben ik het totaal niet mee eens. Jammer dat je blijkbaar zelf een vervelende ervaring hebt gehad...Deze reactie zegt meer over jou dan over een mediator. Een mediator is wel degelijk onafhankelijk en onpartijdig. En nee die heeft geen dik jaarinkomen... Je hebt je huiswerk zeer slecht gedaan want de klachtenregeling bij het NMI lost wel degelijk wat op. Bij het NMI is daarnaast 3% maar rechter, dus hoe je bij die informatie komt is mij ook geheel onduidelijk.
    Nogmaals vervelend dat de mediation is mislukt, maar volgens mij is het principe van mediation je ook niet duidelijk als ik dit zo lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben altijd blij dat ook iemand regageert die het niet met mijn artikel eens is. Jammer dat je anoniem wil blijven. Zegt dat ook iets meer over jou? Het is een vaststelling op gegevens, een artikel! Heeft niets met mij te maken,artikelen schrijf je niet uit eigen ervaring, daar zijn columns voor!Gelukkig heb ik noot een mediator nodig gehad, en dit artikel is puur gebaseerd op feiten. Dat blijkbaar mediation voor jou vruchten heeft afgeworpen, is te prijzen. Maar daar is meer voor nodig als alleen een mediator. Alle partijen dienen dan mee te werken, anders is er ook voor de mediator geen succes te behalen.

    BeantwoordenVerwijderen